15 Kasım 2010 Pazartesi

divitin yatak örtüsü (part 3)


yöresel kumaşlara ,desenlere,figürlere büyük hayranlık duyuyorum. bu nedenle divitin kumaşları çok seviyorum, esasen onları kullanmak bir ayrıcalık bence . modernizmin kasıp kavurduğu ,kültürlerin biribirine karışma eğilimi gösterdiği milenyum çağında, kimliğimizi korumanın,tarihi değerlerimize sahip çıkmanın ,gelecek nesillere geçmişten izler bırakmanın bir yolunun da kültürel degeri olan nesneleri kullanmasak bile bir parçasını olsun biyerlerde saklamak olduğunu düşünüyorum.. .en son divitin almak için kapalı çarşıya ugradığımda desenlerin hayli azaldıgını gördüm.alışveriş ettiğim dükkanın sahibi, ancak bu kumaşı tanıyanların rağbet ettiğini ,ama bu ilginin  üretimin atması için yeterli olmadığını söyledi.düşünüyorum da cemil ipekçi defilelerinde divitin kullanmasa şimdiye çoktaaaan üretimi durmuştu belki de.bu anlamda ipekçiye teşekkür etmekten kendimi alamıyorum.neyse bi yere bağlamalı bu sosyal mesajı;
efendim, ben dikemem!!edemem!!bilmem ne!! demeyin .alın birer metre koyun sandığın bi köşesine(hoç sandıkta kalmadı ama:)belki ilerde torunlarınız onlardan hayal edemeyeceğiniz güzelikte eserler tasarlayacaklar,size de çok minettar olacaklar.daha önemlisi bu tür dokumaların üretimini desteklemiş olacaksınız.


aslına bakarsanız bu kumaşları biriktirmeye başladığımda kendime onlardan babaanne fistanları diktirmek niyetindeydim.tmm fistan olamadılar ama yatakodama  inanılmaz bi güzellik kattılar:)


 divitin yatak örtüsünün son durumu budur..2.5*2.5 metre ebatında bir örtü oldu.uç kısmına yine ince bir brit geçmeyi planlıyorum.dün bi koşu gidip elyafını da aldım.hıııı bu arada çok şeker vakko kumaşlar buldum.hani bööle dikenli bi balık var yaaa ,hani şişiyor bööle,neydir adı bilemedim,işte ondan desenleri:)sooracıma kırmızı puantiyeli natural cotton dokuma bi kumaş buldum ,accip hoş bişey ,aldım hepiciğini:)bi ara resimlerini çekip gösteririm size.



yöresel dokuma,kumaş vs mevzularına girmişken size bunları da göstermek istedim. ağaç baskısı yöntemiyle  oluşturulmuşlar.öyle sanıyorum ki tokat yöresine ait bir zenaat bu.şimdilik bu kadar toplayabildim ama zamanla koleksiyonumu genişleteceğim.

son olarak herkese iyi bayramlar diliyorum.
not:tarihi ve kültürel değer derken, olayın sadece bizim kültürümüze bakan yönünü kasdetmem yanlış anlaşılmasın efem,hangi kültürü ifade ederse etsin kültürel değer taşıyan her obje kabulümdür:)

12 yorum:

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Pathcwork yatak örtünü çok beğendim.Kumaşlarını da...Geçenlerde ben de İzmir-Kemeraltı'nda divitin kumaş aradım,o kadar az çeşit vardı ki ...Haklısın canım kendi kültürümüze sahip çıkmalıyız.Bayramını kutlarım,sevgiler...

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Pathcwork yatak örtünü çok beğendim.Kumaşlarını da...Geçenlerde ben de İzmir-Kemeraltı'nda divitin kumaş aradım,o kadar az çeşit vardı ki ...Haklısın canım kendi kültürümüze sahip çıkmalıyız.Bayramını kutlarım,sevgiler...

dshandmade dedi ki...

Yatak örtüsü, bütün işlerin gibi şahane. Söylediklerinde çok haklısın. Ben den tam destek. Ve mutlu bayramlar:)

ebrulikedi dedi ki...

çok çok güzel olmuş.renkler içimi açtı.eline sağlık:)

Sihirlitorba dedi ki...

divitin yatak örtüsü yazı dizini heyecanla takip ediyorum :)))gerçekten çok güzel olmuş,ellerine sağlık...güle güle kullan...hayırlı bayramlar.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

canımmm muhteşem olmuş buram buram anadolu özeti ellerine sağlık çok beğendim.

zeynep çeyiz evi dedi ki...

hayırlı bayramlar canım sevgiler)))

Syhn dedi ki...

çok emek verildiği bakınca anlaşılıyor..
ii bayramlar..

Ada Deniz dedi ki...

baştan beri takip ediyorum. örtünün sonucu harika oldu. ellerine sağlık

zeze dedi ki...

merhaba leyya ..
sayfanızı severek takip ediyorum
çok etkileniyorum:)bir şeyler yapma aşkınız bana da bulaşıyor..... derken ben de bir sayfa sahibi olmak istedim ve eğer lutfederseniz ilk hoşgeldin ziyaretini de sizden beklerim..hoşluğunuz hep devam etsin inşallah
zezeninhayaldükkanı

Bayan Baykuş dedi ki...

Bende biriktiriyorum, ne desen görsem alıyorum.

Bunun gibi yatak örtüleri Sarev'de vardı, 3 yıl önce paraya kıyıp almıştım. Keşke üşenmeyip yapabilseydim.

Enfesssssss olmuşş.

sesiber dedi ki...

Leyyacım, bayramda gördüm bu güzelliği ama yorum yazamadan çıktım. Muhteşem olmuş. Divitinin sıcak görüntüsü her kumaşta yok.

Ben orayı bir daha aramaya fırsat kalmadan sağolsun Yelda (blogger arkadaşım) gönüllü oldu ve bana başka biryerlerden alıp yolladı. Tam kışlığa taşınma zamanı geldi. Henüz hayalimdekileri yapamadım. Onunla ilgili bir yazı yazacağım ilk fırsatta.